ALGEMENE INFORMATIE

Wat is autisme: 
Autisme is een stoornis in het autismespectrum (ASS). Het is een ontwikkellingsstoornis. Basiskenmerken zijn problemen in de omgang en communicatie. Mensen met autisme voelen en hebben dezelfde prikkels als andere mensen, maar de ervaring en verwerking van al deze prikkels verloopt anders. Het is dus eigenlijk een stoornis in de prikkel en informatieverwerking. Autisten nemen alles in detail waar, niet in gehelen. Dit kan voor veel onduidelijkheid zorgen. Veranderingen op allerlei gebied kunnen autisten behoorlijk van slag brengen waardoor tenslotte ook in hun omgeving veel verwarring en onbegrip wordt veroorzaakt. Een fijne duidelijke leefomgeving en veel structuur maken het leven voor iemand met autisme een stuk prettiger. 

Autisme en vrije tijd: 
Kinderen met autisme, of een aan autisme verwante contactstoornis hebben vaak meer problemen met het invullen van hun vrije tijd dan andere leeftijdgenoten. Dit heeft met de kenmerken van autisme te maken. Ten eerste verloopt de communicatie anders tussen kind en omgeving. Ten tweede ontwikkelt iemand met autisme zich ook sociaal anders. En als derde kenmerk moeten de meeste kinderen met autisme het doen met een beperkte fantasie. Zij houden niet van afwisseling en variatie en zijn liever lang en vaak met hetzelfde bezig. Ze kopiëren dikwijls iets wat leuk is en goed voelt eerder dan aan iets nieuws te beginnen. Door in een fijne leefomgeving het invullen van vrije tijd aangereikt te krijgen zal het kind leren hoe prettig het kan zijn om meer variatie in zijn vrije tijd te hebben. Daar ligt dan ook tenslotte één van de doelstellingen van Auti-wereld. Doordat ik ze leer rekening te houden met hun naaste omgeving (samen spelen, samen communiceren en samen delen) krijgen ze een goede basis om later zelfstandig te kunnen functioneren. 

Dagopvang in mijn ruimte: 
Mijn dagopvang biedt opvang aan kinderen, jongvolwassenen en volwassenen met een autismespectrumstoornis. Onder bezielende begeleiding kan in alle rust in een fijne omgeving worden gewerkt aan voor- afgestelde doelen. Werken aan deze doelen, kan alleen met de begeleider of met anderen plaatsvinden. De tijden waarop dit kan, worden in onderling overleg besproken en vastgelegd. De dagopvang is ten eerste bedoeld om onze deelnemers te laten werken in een fijne leeromgeving aan hun vooraf vastgestelde persoonlijke leerdoelen, anderzijds wil ik het thuisfront graag wat ruimte geven en even ontlasten van hun ouderlijke taak. Dit zorgt er dan weer voor dat de rest van het gezin ook weer wat meer lucht krijgt. 
De ruimte leent zich er uitstekend voor.


Informeer vrijblijvend.